Du er her:

Corona klumme

”Nå, hvad får du så tiden til at gå med i disse CORONATIDER”? Det spurgte en god ven mig om forleden. Han antydede vel nærmest, at jeg lå på sofaen og spiste fyldte chokolader og så TV hele dagen. OK, et par hjemmebagte svenske kanelsnegle, kanelsnurrer, (favorit her i huset) er det da blevet til.  De er ligefrem kommet til at hedde CORONASNURRER. Men TV? De sender jo virkelig kun CORONA-NEWS hele tiden. CORONAKRISE, CORONASMITTE, CORONATAL, CORONA-SYNDEBUK (om Trumps udfald mod Kina), CORONA-HELVEDE (om Sydeuropas nedsmeltning) osv. Her får I så min ORGANIST-CORONA-UPDATE:

CORONA-VILKÅR: Man spiller kun til bisættelser. Måske en enkelt dåb eller en enkelt digital

gudstjeneste. Hvortil man skriver nogle små stykker CORONA-MUSIK. CORONA-UDFORDRINGER har der været et par stykker af, for alle arrangementer skal ændres, evt. lønkompensation forhandles, kunstnere kontaktes, kontrakter skrives om. Det bringer os til CORONA-EFTERVIRKNINGS-UDFORDRING nr. 1: Alt er flyttet til efteråret, bryllupper, konfirmationer, mindehøjtideligheder, koncerter mm. Vi får vi får da vist hyle travlt. Man ku’ måske sige POST-CORONA-TRAVLT. Det må også gælde frisørerne og tatovørerne, som vi har hørt så meget om. Mens – vi kan jo ikke lige pludselig drikke dobbelt så mange café-latter på caféerne, vel.

CORONA-OPLUKNINGSMUSIK indbefatter indstudering af et større, festligt præludium af  Bach, som man pludselig har fået nogle ekstra timer til rådighed til at få indøvet. Plus – der er da også blevet skrevet en lille korsats, CORONA-OPLUKNINGS-HALLELUJA, som vores dejlige ungdomskor skal synge, når vi begynder igen. Det bli’r så godt, jeg glæder mig.

CORONA-GEVINSTER – er der også nogle stykker af. De der noder – de fylder, og de flyder. På mærkværdig vis vokser dyngerne hist og pist, på orgelbænken, i her-og-nu-reolen, på flyglet, på skrivebordet, i taskerne. Nu – kan der faktisk blive ryddet grundigere op, sorteret og smidt ud, såkaldt CORONA-OPRYDNING. Og så må jeg ikke glemme den særlige CORONA-PEDAL-GEVINST: Først bruger man 40 år på som pianist at træne hjernen i at læse nederste nodesystem og sende disse toner ud til de 3 yderste fingre på venstre hånd. Derefter skal man som organist lære ikke bare at sende nodebilledet ned til fødderne, man skal også aflære en mængde venstrehånds-bas-automatik. Tak for kaffe. Sikkert sundt for hjernen, men det er altså ikke helt let. Men nu er der da tid til at gi’ den en CORONA-SKALLE. Belønning: en ekstra CORONASNURRE. (Jeg må vist bage nogle til ungdomskoret, når vi begynder igen…)

Så, trods den bagvedliggende CORONA-TRISTHED over de CORONATOMME KIRKER og manglende kontakt med korsangere, kolleger og menighed pga. den påbudte CORONA-AFSTAND, så går dagene med en del arbejde alligevel. Organister er vældig meget vant til selvstændigt at organisere og strukturere hverdagen. CORONA-RASTLØSHED? CORONA-MISMOD? Ja, ind imellem. Hvis man er energisk og godt kan li’ at ha ’noget at rive i, ok, jo, så er det da rart at geare ned, men altså kun til en vis grænse. Jeg glæder mig så meget til det er slut med CORONA-UNDTAGELSESTILSTANDEN. En læge udtalte i det der CORONA-INFICEREDE TV, at vi da nok på et tidspunkt får det sådan, at vi tænker på alt dette her med samme ”nå”-holdning, som vi ofrer en almindelig influenza. Hm? Hvem ved, det er lidt svært at forestille sig lige nu -  men forhåbentlig på rimeligt CORONA-FRIT gensyn meget snart.

Vibeke Højlund, organist ved Tikøb og Gurre Kirker